Summarum-karrusel med cirkusdyr

Lav en snurrende Cirkus Summarum-karrusel med cirkusdyr

Her kommer et DIY-projekt, der mest er for store børn og voksne, men som de mindre børn vil elske at lege med! Det er sjovt når alle er med, og der er i denne DIY mange ting, som familien kan hjælpes ad med undervejs – f.eks. at vælge dyr, biler eller andre figurer til karrusellen, som du synes passer ind i cirkus.

Projektet er lidt svært, men hvis du holder tungen lige i munden, er karrusellen det hele værd for store og små! Karrusellen er tænkt som dekoration på bordet til eks. børnefødselsdag eller som pynt til børneværelset.

For at lave Summarum-karrusellen skal I bruge følgende;

Pap

Legetøjsdyr (eller andre figurer) – Så mange som der kan stå rundt langs kanten af din frokosttallerken.

1 frokosttallerken og 1 middagstallerken

Karton i festlige Cirkus Summarum-farver

Papirsugerør – Et til hver figur samt et til midten.

Grillspyd i træ

Hobbylim (gerne decoupagelim)

Pensel

Saks

Hobbykniv eller skalpel

Limpistol

Nål

Lineal

Blyant

Tandstik

Evt. hvid maling til den nederste pap-cirkel. Du kan også vælge at beklæde den med hvid karton eller papir i stedet.

Evt. glimmerpapir til hatte og top-flag (vi har brugt gavepapir fra Tiger), men du kan også bruge kartonen.

 

Brug frokosttallerkenen til at skære 4 cirkler ud af pappet. To helt runde cirkler samt to cirkler med en ”tap” på. Lim de to runde cirkler sammen og de to cirkler med ’tap’ sammen.

Find midten af begge cirkler og lav en markering.

På cirklen med tap limer du grillspydet på med limpistolen. Hold den lodret imens limen størkner, så pinden ikke bliver skæv.

Skær en cirkel af karton i samme størrelse som dem i pap, og lim den på den anden cirkel (den uden tap).

Når du har limet det farvede karton på cirklen, så markerer du med en nål midten på papcirklen uden ’tap’ til senere brug. Nål-hullet må gerne gå igennem de to stykker pap og det farvede karton.

Mål kanten af din cirkel dækket med karton. Hos os var den lige knapt 0,5 cm høj. Med linealen måler du et langt stykke karton der passer med kanten og lidt til (diameteren af cirklen), som du klipper ud. Passer det ikke rundt om cirklen laver du endnu en strimmel og limer de to sammen.

Brug limpistolen til at lime den lange strimmel på kanten af din cirkel. Læg karton-siden nedad, og vær sikker på at du presser den ned mod din bordkant samtidigt med at du limer strimlen på hele vejen rundt. Du kan se, hvordan vi har gjort på vores billeder.

Sæt et papirssugerør henover den markering du har lavet på midten af cirklen dækket med karton, og tegn rundt om med en blyant. Med en hobbykniv eller skalpel skærer du derefter et kryds i cirklen.

Stik et lille stykke af sugerøret ned igennem krydset, og lim det fast fra bunden af cirklen. Her er fidusen ikke at lime hullet til, og kun at lime rundt om sugerøret. Hold sugerøret lodret imens limen tørrer, så det ikke bliver skævt.

Nu har du to færdige plader, en med tap og pind samt en med farve og sugerør. Mal evt. pladen med tap og pind for få en endnu flottere finish.

Hvis du vil give dyrene festhatte på starter du med at lave dem. Klip nogle rektangler i det papir/karton du vil bruge til hatten. Fold et lille kræmmerhus og lim kanten sammen med limpistolen. Klip bunden af så du får en hat i den størrelse du ønsker. Lim den på dyret med limpistolen ved at duppe en smule lim rundt langs kanten af hatten. Det gode ved limpistolslim er at det nemt kan tages af igen, så dyrene kan bruges som legetøj igen, når karrusellen ikke længere skal bruges.

Nu skal dyrene have deres stænger på. Start med at lime et sugerør på under dyret med limpistolen. Når det sidder fast så klipper du sugerøret af, og limer det sidste stykke ovenpå dyrets ryg. Vær så nøje som du kan, så det ser ud som om at det går lige igennem dyret.

Nu skal dyrene have deres stænger på. Start med at lime et sugerør på under dyret med limpistolen. Når det sidder fast så klipper du sugerøret af, og limer det sidste stykke ovenpå dyrets ryg. Vær så nøje som du kan, så det ser ud som om at det går lige igennem dyret.

Når alle dine dyr har fået monteret en stang (sugerør) er du klar til at sætte dem på pladen med sugerør på. Start med at placere dem på pladen som du ønsker dem, og tænk gerne på balancen. Det optimale er selvfølgelig at bruge helt ens dyr, men det bliver måske også lidt kedeligt, så balancen prøver vi at rette op på senere. Lim dem fast med en klat lim fra limpistolen under hvert ben. HOPLA så har du alle dyrene placeret. Sæt pladen med dyrene ned over bundpladen. Sugerøret skal sættes ned over grill-spyddet. Løft pladen med dyrene et par millimeter over bundpladen og marker på pinden hvor sugerøret ender. Klip toppen af pinden af et lille stykke under den markering. Nu skal du have lukket toppen af sugerøret, så pinden ikke går igennem hele sugerøret. Det gør du ved at folde et lille stykke karton 3-4 gange, og klippe det til så det lige præcis passer ned i sugerøret. Sørg for at det er en flade af kartonen der går på tværs af sugerøret, så pinden ikke kan sætte sig fast i en revne. Lim kartonstykket fast med limpistolen.

Når det er helt tørt kan du teste om dyrene kan dreje rundt. Det gør du ved at holde på tappen af bundpladen imens du drejer på pladen med dyrene. Er der ubalance? Så må du forsøge at skabe balance ved at lime lidt ekstra under pladen med dyrene. Vi brugte 50 ører. Balancen er ikke 100% men det er okay, og den kan dreje rundt.

Så skal der tag på (og så er vi også næsten ved at være færdige!). Brug din middagstallerken til at tegne en cirkel på den farve karton du vil have på taget. Klip ud. Klip et snit fra kanten ind til midten, og fold den ene side ind over den anden. Når du har en vinkel du syntes er fin, så tjek om den passer ned over pladen med dyrene. Sugerørene på dem skal jo passe indenfor tagets kanter. Når det passer limer du folden på plads.

Nu skal du klippe striber til taget i en anden farve karton. Vi klippede i frihånd på gefühl strimler, der var smalle i den ene ende og lidt bredere i den anden. Her brugte jeg decoupagelim til at sætte strimlerne på. Start med en strimmel, og lad den smalle ende være et par milimeter længere end midten af taget. Lad dem også være lidt længere, så du klipper af langs kanten af taget. Sæt strimlerne på én efter én, og lad dem flette ind under hinanden hele vejen rundt.

Nu skal taget sættes på selve karrusellen. Brug linealen til at måle efter på hvert enkelt dyr, så deres stænger (sugerør) får samme højde. De skal være lidt lavere end det midterste sugerør. Vores blev 16,5 cm fra bundpladen til toppen. Sæt en klat lim fra limpistolen øverst på hvert enkelt sugerør (ikke det i midten!) og sæt så taget nedover. Vær nøje, så du får det placeret rigtigt.

Hvis du vil have et flag på toppen klipper du en strimmel i papir eller karton og limer det omkring en tandstik. Klip det til i den facon du ønsker. Sæt tandstikken ned imellem samlingen af strimler på taget, og sæt det fast med en lille klat fra limpistolen.

Voila, så er du færdig!

Pssst! Den passer godt på fødselsdagsbordet :-)

Tips og tricks

1. Hvis du vil lave en ”rigtig” Cirkus Summarum karrusel kan du printe vores logo ud i en lille størrelse og lime det på kanten af taget og/eller på top-flaget. Du kan hente logoet her.

2. Det kunne også være fint at bruge figurer fra DR som fx Bamse, hvis du kan finde nogle brugt eller i en legetøjsbutik.

3. Til en børnefødselsdag vil det også være fint at skrive barnets navn samt alder på top-flaget, eller at printe et lille portræt af barnet ud og sætte på.

Følg denne DIY guide, eller vis os jeres bud på en Cirkus Summarum-karrusel.

God fornøjelse 🙂

Denne DIY er lavet af Julia Lillienthal Svenningsen // www.thevintagehausfrau.dk

Instagram – @thevintagehausfrau