Over 500 institutioner leger Cirkusskole i uge 23

Det er inklusion i børnehøjde, når institutioner i uge 23 inviterer børn i Cirkusskole i samarbejde med Cirkus Summarum. De deltagende institutioner modtager en Cirkuskasse, som sætter fokus på inklusion, og at leg og læring er sjovest, når alle er med.

Røde klovnenæser, blå linedanser-line, farverige fjer samt historier om forskelligheder er blot nogle af de ting, som 500 institutioner fra hele landet møder, når de åbner årets cirkuskasse. Kassens indhold sætter fokus på inklusion og på, at inkluderende leg kan være med til at bringe børn tættere sammen – også selvom de har forskellige forudsætninger, som eksempelvis et handicap.

Cirkusskolen er et hjertebarn

Cirkusskolen er et hjertebarn skabt af Muskelsvindfonden og DR, som arrangerer Cirkus Summarum. Legene i Cirkusskolen er over tid udviklet af over 50 seje inklusionseksperter, og derudover har tre pædagogstuderende researchet i over 300 timer på at udvikle lege og læring til dette års cirkusskole. Og det at bruge cirkus, som en fælles ramme, giver god mening, siger pædagogstuderende, Anneline Sørensen:

”Cirkus er en sjov og fantasifuld ting for børn, som gør, at alle kan være med. Alle har mulighed for at få en rolle i cirkus, uanset hvilke udfordringer, man måtte have,” siger Anneline Sørensen.

Kærlig hilsen Mille

‘’Lise havde svært ved at gå, hun skulle bruge hjælp, selv når hun bare skulle stå. Men Lise var dygtig til så meget andet. Hun kom først, når vi løb om kap, hun var hurtig som et lyn og kunne lave hjulspind i sandet.’’

Ordene er skrevet af Mille Gori, som de fleste børn kender som ‘’Motor Mille’’ fra Cirkus Summarum forestillingerne. I årets kasse har hun har skrevet et historiehæfte med fem fantastiske fortællinger om forskelligheder, som hedder ‘’Kærlig hilsen Mille.’’

 

Alle institutioner kan lege med

Cirkus Summarums hjemmeside kan alle landets institutioner finde materialeoversigter, aktivitetsbeskrivelser og diplomer, så de selv kan anskaffe sig de ting, som skal til for at gennemføre legene. 

Legene er udarbejdet med 3-6 årige som målgruppe, men alle kan lege med.

Visionen bag Cirkusskolen

Muskelsvindfondens vision er at skabe et samfund med ”Plads til forskelle”. I Cirkus Summarum oversætter vi det til ”Det er sjovt, når alle er med”. Mennesker med muskelsvind peger ofte på, at mangel på fysisk tilgængelighed (fx ramper og handicaptoiletter) ikke nødvendigvis er, de største barrierer de møder. Det er i stedet andre menneskers fordomme overfor og forventninger til hvad mennesker med handicap kan og ikke kan.

Vi ved, at Cirkus Summarum og Ramasjang har en stor betydning for mange børn i børnehavealderen. Vi vil gerne bruge vores stemme til at lære børn noget, vi synes er vigtigt. Nemlig at forskellighed er en smuk ting, som vi skal hylde og omfavne. At et fysisk handicap kan være en tydelig forskellighed og udfordring, men ikke en stor begrænsning, hvis vi samarbejder om at inkludere alle i legen. Vi ved, at børn helt naturligt favner, forstår og agerer efter dette. Vi ved også, at pædagoger, forældre og andre voksne rollemodeller spiller en kæmpe rolle, i at styrke børnenes sprog og læring. Vi ønsker, at hjælpe institutionerne med øge sproget omkring forskellighed og fysisk handicap, på en sjov og legende måde.