Hvad-er-hvad 2

Lige nu er DRs 3-årige læseindsats Alle ord tæller at finde på cirkuspladsen til Cirkus Summarum med et aktivitetstelt for de 3-6-årige og deres forældre, hvor ord og samtaler er i fokus.

For netop i den alder sker der betydelige fremskridt i børns sproglige udvikling. Deres ordforråd udvides, de kan forstå og bruge flere hundrede ord, og de begynder at danne længere og mere komplekse sætninger.

Sansekasser og popcorn-prutter

Alle aktiviteterne i teltet på cirkuspladsen er udviklet, så de ikke kun er underholdende, men også lærerige og styrker børns sproglige nysgerrighed. Der er et stort Ramasjang findebillede, hvor børnene skal lede efter Onkel Reje, der prutter popcorn og Silja, der sjipper i sjippetov – situationer, der både er sjove at sige og se på. I de fem sansekasser skal børnene udforske både deres føle- og duftsans. For hvad er mon Rosa fra Rouladegades yndlingsduft? Og hvordan føles Motor Milles yndlingsting?  For de spilleglade børn og voksne, er der en sjov, men også svær udfordring. Kan de mon gætte deres modstanders billedkort helt uden at bruge ja/nej spørgsmål? Her skal der deles oplysninger og stilles spørgsmål for at komme frem til det rigtige svar og vinde spillet. Det hjælper børnene med at bruge ord inden for bestemte temaer og kategorier, hvilket udvider deres ordforråd og hjælper dem med at sætte ord i kontekst.

Tips til samtaler med børn

DR har i samarbejde med Trygfondens Børneforskningscenter, udarbejdet nogle tips til, hvordan man kan skabe en god og engagerende samtale med sit barn. Du kan i sommerferien få tilsendt en sprogleg på sms her: https://vi-laerer-sammen.au.dk/ . Her er også fire tips:

Følg barnets interesser
Læg mærke til, hvilke emner dit barn interesserer sig for, og lad det styre samtalen. Det gør det sjovere og mere spændende for dem at bruge sproget.

Brug forskellige ord
Jo flere forskellige ord børn hører, jo større bliver deres ordforråd. Så hold dig ikke tilbage med at introducere nye ord – bare du forklarer dem.

Stil åbne spørgsmål
Når du stiller åbne spørgsmål, som hvorfor, hvornår, og hvordan, engagerer du dit barn mere aktivt i jeres samtale og giver dem mulighed for at bruge flere ord og mere komplekse sætninger.

Giv barnet tid til at svare
Børnehjerner arbejder ikke så hurtigt som voksnes, og når børn får tid til at svare, viser vi, at deres meninger og følelser er værdifulde – og det styrker deres sproglige selvtillid.

Alle ord tæller er DRs 3-årige læseindsats, der vil skabe bedre forudsætninger for gode læseoplevelser ​ og derigennem styrke læselysten og læsekulturen for danske børn i alderen 1-14 år. Projektet er støttet af TrygFonden og produceret i samarbejde med Syddansk Universitet, TrygFondens Børneforskningscenter, Center for Undervisningsmidler, Enact:Lab og Centralbibliotekerne.

Overskuddet går til Muskelsvindfonden

Muskelsvindfonden og DR Big Band arrangerer Cirkus Summarum. Overskuddet fra Cirkus Summarum går til Muskelsvindfondens arbejde for at støtte mennesker med muskelsvind og deres pårørende.

Om Muskelsvindfonden